Blog

Hoe schrijf ik goede teksten voor de inhoud m'n website?
Veel mensen, ondernemers, eigenaren van websites op Bonaire, weten inmiddels wel dat als het gaat om zoekmachineoptimalisatie (SEO), dat "content is king": het gaat om de inhoud!

En hoe beter de inhoud van jouw site is, hoe groter de kans op een hoge ranking in de zoekresultaten, of in elk geval een hogere dan de concurrent op ons mooie eilandje.

Voor grote bedrijven, met gespecialiseerde “content writers” in hun gelederen is het uiteraard veel gemakkelijker om met hoogwaardige inhoud te komen. De meeste ondernemers, zéker op Bonaire, zijn echter toegewijde schrijvers over hun eigen business, schrijvend uit het hart, zonder enige vorm van opleiding in "content writing".
Hierbij daarom wat tips die je wellicht op weg kunnen helpen om betere teksten, inhoud dat gewaardeerd wordt door Google, te schrijven. Je kunt anno 2015 natuurlijk ook gewoon wat inhoudsjablonen van het internet downloaden, maar vergis je niet: ook dat is absoluut geen eenvoudige formule voor betere teksten. Het woord sjabloon waarschuwt je eigenlijk al dat je moet oppassen voor eenheidsworst!
Overweeg daarom in plaats daarvan de onderstaande trucs eens toe te passen:

Truc 1: Begin in het midden

Veel tekstschrijvers zullen je adviseren dat je voor een goed stukje, bij het begin moet beginnen. Als je wat interviews leest en onderzoek doet op het internet, kun je echter al vrij snel de conclusie trekken dat veel topschrijvers dit helemaal niet doen. Ze beginnen halverwege!
Wanneer je namelijk met schrijven bij het begin begint, betekent dat eigenlijk dat je van tevoren al weet wat je gaat zeggen en dat de toon eigenlijk al gezet is. Dat geeft heel weinig flexibiliteit tijdens het schrijven, want mocht die toon halverwege veranderen, dan betekent het dat alles in het begin zal moeten worden aangepast. Probeer in plaats daarvan vooraf te bedenken wat je met de inhoud wilt zeggen en start in het midden van je verhaal. Dit kan door middel van het opschrijven van kleine punten, of zelfs enkele volledige zinnen waarvan je denkt dat ze een plekje verdienen in je epistel. Als je uiteindelijk dit middenstuk, deze samenvatting van je gedachten bij elkaar hebt staan, zul je heel goed in staat zijn om een opening op te schrijven die de perfecte intro is voor wat je wilt zeggen met je stuk. En dat geldt dan natuurlijk ook voor het eind, de conclusie.

Truc 2: Weet wat Google negeert

Het inpassen van zoektermen (zonder "keyword stuffing" natuurlijk) in de inhoud van je stuk is zelfs voor de betere tekstschrijver een behoorlijke klus, vooral wanneer je ook nog eens grammaticaal correcte tekst wilt schrijven, hetgeen wel zo handig is voor de leesbaarheid.
Zelfs zonder een volledig inzicht in Google's rankingmethoden, weten mensen weten dat hun zoekterm niet perfect hoeft te worden geformuleerd om te vinden wat ze zoeken. Als je een duikschool op Bonaire zoekt, typ je in Google natuurlijk gewoon "duikschool Bonaire". Dit schept problemen voor de schrijvers van webinhoud, met name zoals gezegd bij location-based zoekwoorden als die duikschool Bonaire. In deze situaties is het belangrijk om te weten dat leestekens geen invloed hebben op de zoekresultaten. Voor de inhoudschrijver is dit natuurlijk groot nieuws! In plaats van dat je moet hopen dat de lezer niet in de gaten heeft dat duidelijk iets mis is met je zin, kun je een komma, puntkomma, of zelfs een spatie tussen woorden te gebruiken, ook als ze daadwerkelijk aan elkaar geschreven horen te worden, zoals ‘spatie gebruik’ in plaats van ‘spatiegebruik’. Dus kun je in je tekst in plaats van "bent u op zoek naar een duikschool Bonaire" gewoon zeggen "voor een duikcentrum of duikschool, Bonaire is waar je moet zijn”. Op deze manier lijkt voor Google de zoekterm "duikschool Bonaire" in deze zin als geheel voor te komen, zonder grammaticale onzin.

Truc 3: Stop niet met schrijven

Of je nu een professionele contentschrijver bent, met honderden uren schrijfervaring vanachter je computer, of een marketingspecialist in de dop, die in de schrijverswereld bij toeval werd ingegooid vanwege de noodzaak om goede inhoud voor de eigen bedrijfssite te maken, het enige dat iemand beter maakt met schrijven, is de factor tijd.
Oefening baart kunst, dus hoe vaker je op je eigen bedrijfsblog schrijft en hoe vaker je oefent, of zelfs online schrijfcursussen volgt, des te sneller zal je schrijfvaardigheid verbeteren. Na verloop van tijd zul je steeds vaker je eigen ‘stem’ terugvinden in je schrijfsels en dat zal gemakkelijker lezen en dus beter scoren!

Truc 4: Denk vooruit

Het maakt niet uit hoe fanatiek je bent in contentwriting, een van de gemakkelijkste manieren om deze schrijfvaardigheid onder de knie te krijgen blijft toch gewoon georganiseerd blijven. Als je georganiseerd bent, dan weet je precies wanneer je moet schrijven, wat je wilt zeggen en hoe je dat op moet schrijven.
Een gemakkelijke truc om dit te bewerkstelligen is het bijhouden van een kalender met de onderwerpen die je wilt beschrijven, de zoektermen die je daarbij wilt gebruiken en met eventuele extra notities die je hebt over die onderwerpen. Op deze manier kunt je van tevoren onderzoek doen en de resultaten archiveren voor later gebruik. Of als je ‘bij toeval’ iets tegenkomt dat past bij een van je toekomstige onderwerpen, kun je het ook meteen bewaren. Deze methode van organisatie werkt met name geweldig voor mensen die niet in staat zijn om ad hoc met ideeën op de proppen te komen en een zekere mate van voorbereiding nodig hebben voordat ze kunnen gaan schrijven.

Bedenk te allen tijde dat er geen trucs bestaan om wereldkampioen bloggen te worden, maar met oefening, geduld en een beetje planning zul je snel in staat zijn om content voor je site te schrijven die er werkelijk toe doet en waar je site echt profijt van gaat hebben, in combinatie bijvoorbeeld met de SEO-diensten van Ahorn Media.
Hoe zorg je ervoor dat de inhoud van je site wordt gewaardeerd door Google?
Het nieuwste algoritme (zeg maar een computerprogramma dat zoekt naar aanwijzingen om je precies dat te bieden wat je zoekt) van Google heet Panda 4.2 en werd afgelopen weekend actief. Wat er nu van bekend is, is dat Google website-inhoud van hoge kwaliteit, op de gebruiker gericht, met hogere rankings blijft belonen.

Hoe zorg je ervoor dat de inhoud van je site wordt gewaardeerd door Google?

Drie tips van Ahorn Media Bonaire…

Tip 1: Zorg voor lengte in je stukken

Veel pr-mensen, maar ook ondernemers op Bonaire die zelf hun website bijhouden, houden er van om korte stukjes te schrijven, onder meer vanuit het idee dat het “zo lekker wegleest”. Google scant nu echter de korte stukjes en gaat er vanwege de lengte vanuit dat ze niet veel nuttige informatie bevatten. Het resultaat is dus dat kleinere inhoud niet zo goed voor je ranking is! We lezen dat experts op het internet zeggen dat je minstens 600 tot 800 woorden moet gebruiken om in de gunst van Google te vallen...

Tip 2: Gebruik synoniemen

Google bestraft “keyword stuffing”, het steeds maar herhalen van dezelfde zoekterm. Wat bij het schrijven van een stuk toch altijd al een goede gewoonte was, het gebruiken van synoniemen, is hiermee in één klap ook voor je SEO een belangrijk gebruik!
Als je een bepaald woord, of een wat langere zoekterm in de eerste zin gebruikt, zorg dan dat er een variant of beschrijving van die term in de tweede zin of als bijvoorbeeld ALT-tag bij een plaatje staat. Google begrijpt wat woorden betekenen en dus welke woorden elkaars synoniemen zijn. En op deze manier wordt je dubbel beloond voor het gevarieerde schrijven: het is beter leesbaar voor de bezoekers van je website én je komt er ook nog eens hoger door in de zoekresultaten!

Tip 3: Maak je inhoud visueel aantrekkelijk

Je mist werkelijk een enorme SEO-kans als je geen foto's en video’s toevoegt aan de ‘content’ van je site. Op dit moment (augustus 2015) bevat meer dan 55 procent van de zoekresultaten op Google ook resultaten met video's en meer dan 40 procent van de links op de resultatenpagina’s bevat onder meer foto's. Het belangrijkste element om te optimaliseren in de foto's is de titel. Zorg ervoor dat je twee of drie zoektermen gebruikt in de diverse titels van de grafische inhoud. Datzelfde geldt uiteraard voor YouTube-titels. Die kunnen overigens slechts 100 tekens lang zijn, dus zorg ervoor dat de zoektermen in het eerste een derde stuk van de titel staan.

Ahorn Media Bonaire kan je helpen deze tips in de praktijk te brengen!
SEO-tips met betrekking tot Online Reputation Management
Je zou denken dat onlinereputatiemanagement, of in het Engels “online reputation management” (ORM) en zoekmachineoptimalisatie (SEO) twee heel verschillende dingen zijn. Soms zien we daardoor dat bedrijven op Bonaire denken een keuze te moeten maken: Stoppen we geld in SEO, of besteden we het budget aan ORM? Welke van de twee levert de beste resultaten op?

We geven ze het volgende ter overweging…

Bedrijven die zich toeleggen op SEO, zullen uiteindelijk vanzelf de voordelen van ORM ervaren. En uiteraard vice versa.

Deze drie SEO-stappen die zowel SEO- als ORM-voordelen opleveren, kunt u als bedrijf op Bonaire (laten) nemen:

Stap nummer 1: Schrijf hoogwaardige inhoud voor je website en zorg dat het ook daadwerkelijk gelezen wordt.

Het nieuwste algoritme van Google (de geheime regels die bepalen welke sites er bovenaan de zoekresultaten komen) lijkt de tijd die bezoekers doorbrengen op een pagina, die ze bezoeken na geklikt te hebben, belangrijk te vinden. De lengte van dat bezoek geeft dus een soort van kwaliteitsscore. En hoe hoger die score, hoe groter weer de kans de pagina hoog in de zoekresultaten verschijnt. Hoogwaardige, leesbare ‘content’ is dus belangrijk voor de SEO.

Maar als dan dat betreffende stuk tekst hoog in de zoekresultaten verschijnt, heeft dat ook weer voordelen in het kader van ORM. Immers, reputatiemanagement gaat over het beheersen van die eerste pagina van de Googleresultaten. Hoe meer je kunt controleren wat mensen te zien krijgen als ze zoeken op jouw naam, hoe groter de kans is dat je bedrijf er goed uitziet voor de zoeker. In elk geval volledig zoals jij dat wilt!

Dus: met een kwaliteitsbericht dat ervoor zorgt dat mensen blijven hangen om het te lezen, kun je je reputatie controleren. Het is daardoor een ORM-doel geworden dat je door middel van SEO kunt behalen.

Stap nummer 2: Zorg ervoor dat je bedrijf gemakkelijk door Google te vinden en te controleren is.

Naast aan kwaliteitsinhoud, lijkt Google na de laatste algoritme-update ook steeds meer belang te hechten aan inhoud die afkomstig is van een betrouwbare bron, vooral wanneer de zoeker op zoek is naar lokale informatie.

Het bedrijf uit het bovenstaande voorbeeld heeft twee locaties, beide geverifieerd door Google (dat kan Ahorn Media Bonaire voor je doen, maar is ook vrij eenvoudig zelf via je Google account te doen). En op relevante zoektermen, is dit het bedrijf dat de resultatenpagina domineert. Hun officiële pagina staat bovenaan, gevolgd door twee reviews (dit bewerkstelligt Ahorn voor je via zogenaamde ‘structured data’, waarover in een latere blogpost meer) en aan de rechterkant zie je de locaties op Google Maps.

Dit zijn natuurlijk de resultaten zoals je die heel graag te zien krijgt voor je bedrijf op Bonaire! Bedrijven die de resultaten op deze manier kunnen controleren, zijn zoals je ziet ongelooflijk gemakkelijk te vinden. Om die reden zullen wij onze SEO-managementopdrachtgevers ook altijd aanmelden bij Google Places en zetten we het adres van het bedrijf op een prominente plaats op de website. Dat is dus het SEO-gedeelte.

Maar ook dit is wederom een zeer effectieve ORM-actie! Wanneer veel plekken op de SERP’s (de zoekresultatenpagina’s van de zoekmachines) worden gedomineerd door de gegevens van het Bonairiaanse bedrijf van onze opdrachtgever, is het voor de concurrentie heel moeilijk om een tegenaanval in te zetten! Boze klanten, mocht je die al hebben, kunnen met zoveel SEO-geweld niet eens een vuist maken en hun klacht op de eerste resultatenpagina’s krijgen. Het bedrijf op het plaatje heeft daarvoor gewoon teveel goed SEO-werk gedaan of laten doen en dat maakt ORM gemakkelijker: je bepaalt bijna je eigen reputatie!

Stap nummer 3: Het opbouwen van een linkprofiel met vertrouwde sites.

Het creëren van een linkprofiel, of in het Engels ‘link building’, is zo’n beetje als acquisitie voor positieve stemmen voor je bedrijf op Bonaire. Door de links van en naar andere sites, krijgt je website als het ware een ‘motie van vertrouwen’, waardoor de gegevens die je op je site verstrekt, op de een of andere manier waardevol en/of betrouwbaar zijn. Het is een signaal naar Google dat de inhoud kan worden vertrouwd.

Maar er zijn goede slechte manieren om een linkprofiel op te bouwen. Link je bijvoorbeeld van en naar spamwebsites, waardoor de links naar je site ‘all over the place’ terecht komen, dan loop je zelfs het risico dat Google je straft met een lagere klassering! Het SEO-management dat Ahorn voor je kan doen, omvat derhalve onder andere het (adviseren bij het) creëren van content dat gewaardeerd en gedeeld wordt en het toepassen daarin van links naar websites die vertrouwd worden en een goede reputatie hebben.

Zodra die websites jouw bedrijf dezelfde mate van reputatie en betrouwbaarheid toekennen, bouw je als het ware een online netwerk of ‘community’ met bond-, geloofs- of soortgenoten, waardoor je een team creëert dat bereid is jouw kant te kiezen en te linken naar de inhoud van jouw website. Die kwaliteitslinks laten jouw bedrijf er uitzien als een gerespecteerd lid van een gemeenschap en dat heeft weer enorme ORM-voordelen.

Conclusie:

Het is duidelijk dat je SEO-stappen moet nemen om je reputatie, je op te bouwen. ORM kost, vanwege deze SEO-stappen, tijd en enige oefening, maar het is allemaal te doen. Je moet ervoor zorgen dat je met behulp van de juiste technieken op het juiste moment toeslaat om de gewenste resultaten te krijgen. En dan nog duurt het soms weken of zelfs maanden voordat je resultaat van je werk ziet.

Ons advies? Hoe meer je doet op het gebied van SEO, des te gemakkelijker zal ORM, het managen van je online reputatie, zijn. Ahorn Media helpt je desgewenst bij het nemen van de juiste stappen!

Contact